Event: Landcommanderij Alden Biesen / Internationale studiedag verhalen en vertelkunst in migranten- en vluchtelingenwerk

Kaart wordt geladen...

Datum
23/11/2017

Tijd
14:30

Locatie
Alden Biesen kasteel - Bilzen

Adres
Kasteelstraat 6
3740 Bilzen


Spits je oren, open je ogen: dramatische expressie als startpunt voor een mooiere maatschappij

Wie passioneel is, maakt anderen warm. In een intensief workshoptraject motiveerde Carmien Michels voor een tweejarig onderzoek aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen kinderverzorgers om hun expressiemogelijkheden te verkennen, zowel verbaal als non-verbaal.
Ze vertaalde dit workshoptraject naar andere contexten, zodat iedere volwassene die met groepen interageert en verhalen vertelt, bewust zijn of haar expressieve vaardigheden kan inzetten. Zo ging ze met publiekswerkers en gidsen van musea aan de slag, maar ook met NT2 docenten, NT2 studenten en anderstalige nieuwkomers tussen 18 en 21 jaar (CAW/Adviescentrum Migratie Antwerpen). Aan het einde van de workshop(s) waren de groepen dichter naar elkaar gegroeid dankzij de groepsopdrachten, het knutselen met taal en het plezier van samen fantasierijke verhalen te vertellen.

Hoe kan je op verrassende wijze een verhaal introduceren aan een groep? Hoe trek je non-verbaal de aandacht? Hoe prikkel je de zintuigen van je luisteraars?
In de workshop Spits je oren, open je ogen komen enerzijds deze vragen kort aan bod. De deelnemers beleven de kracht en het plezier van non-verbaal communiceren, proeven van verschillende zintuiglijke prikkelingen en wisselen ervaringen met elkaar uit.
Anderzijds kijken we naar de spanningopbouw van verhalen. Welke structuur kan je volgen bij het opbouwen van een verhaal? Hoe ontwikkel je stapsgewijs en met eenvoudige tools nieuwe verhalen? Hoe wissel je feit en fictie af? Hoe werk je naar een climax toe?
We vertrekken steeds vanuit de zintuigen en alledaagse voorwerpen, zaken die je in alle contexten toe te passen zijn. We gaan speels en stapsgewijs te werk. Veiligheid en welbevinden staan voorop.
De deelnemers krijgen gemakkelijk hanteerbare technieken aangeboden, die gemakkelijk te vertalen zijn naar de lespraktijk. Aan het einde van de workshop volgen een reflectie en evaluatie.

Meer info: Alden Biesen