Event: Stedelijk Museum Lier & KMSKA / Bruegelland XL verhalen

Kaart wordt geladen...

Datum
14/02/2018

Tijd
14:00

Locatie
Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly - Lier

Adres
Florent Van Cauwenberghstraat 14
2500 Lier


De tentoonstelling Bruegelland onderzoekt sinds 2011 de invloed van Pieter Bruegel de oude op de schilderkunst in de Lage Landen. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, tot 2017 gesloten voor een ingrijpende verbouwing, geeft hiervoor een honderdtal werken in bruikleen aan het Stedelijk Museum Lier.

Vanaf 7 juli 2017 loopt de focustentoonstelling Bruegelland XL. Schrijver-performer Carmien Michels vertelt op drie vertelmomenten (17/9, 19/11 en 14/2) ongehoorde verhalen bij verschillende kunstwerken.

Voor de zevende en laatste keer presenteren het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het Stedelijk Museum Lier Bruegelland. Dit tentoonstellingsproject loopt sinds 2011 en onderzoekt de invloed van Pieter Bruegel I op de schilderkunst in de Lage Landen van de zeventiende tot het begin van de twintigste eeuw. Van kopie├źn, imitaties en variaties tot heel vrije interpretaties. Van Pieter Brueghel II, Adriaen Brouwer en Henri Leys tot Gustave Van de Woestyne.
Het sluitstuk van het project kreeg als titel Bruegelland XL. Deze editie toont de meest volledige selectie van schilderijen uit de collecties van het KMSKA en het Stedelijk Museum Lier die een link hebben met Pieter Bruegel I. Het resultaat is een nieuwe en frisse presentatie, een bonte afwisseling van kleurrijke verhalen.
Landschappen in alle seizoenen, spreekwoordenschilderijen, historiestukken, kinderspelen, kermissen en feesten, moraliserende taferelen: je vindt het allemaal in deze tentoonstelling. Bruegelland XL neemt je mee langs zulke druk bevolkte schilderijen dat het bijna zoekplaatjes lijken. Terwijl intieme tafereeltjes dan weer getuigen van intens en hoogst persoonlijk schilderplezier.
Bruegelland XL is een uitgelezen kans om het werk van de artistieke erfgenamen van Pieter Bruegel I met andere ogen te bekijken.

Meer info: Bruegelland