Event: Vonk & Zonen / Wintervonk nieuwjaarspoëzie

Kaart wordt geladen...

Datum
05/01/2018

Tijd
14:00

Locatie
CC De Kern - Wilrijk

Adres
Kern 18
2610 Wilrijk


Carmien Michels en Max Greyson resideren vier dagen op het Wilrijks festival Wintervonk. Festivalgangers bezoeken er hun schrijfcaravan en krijgen een poëtische nieuwjaarsbrief mee naar huis, voor zichzelf, hun oma of hun lief. Op Gedichtendag, op 25 januari 2017, presenteren Carmien en Max een collage van alle ingezonden en geschreven nieuwjaarsbrieven en presenteren zo het ideale Nieuwjaarsgedicht van Wilrijk.

De eindejaarsperiode. Voor sfeer en gezelligheid een dikke 10. We compenseren de koude met warmte en nemen tussen Kerst en Nieuw eindelijk de tijd. De tijd om samen te praten, samen te eten, samen te zijn. We halen de kerstbeeldjes van stal, versieren de kerstboom en slaan een feestelijke hoeveelheid glühwein in. We lopen door winkelstraten met een waslijst aan te kopen kadootjes, puzzelen met precisie het perfecte kerstmenu in elkaar, poetsen het huis van boven tot onder. Het fonduestel staat klaar, het feest kan beginnen.

Maar eerst… de nieuwjaarsbrieven! Rode kaken, verlegen gestamel en knikkende knietjes aan de ene kant van de kamer. Aan de andere kant: ontroering, ogen die steeds feller gaan fonkelen, een glimlach die steeds breder wordt. De magie van de nieuwjaarsbrief werkt elke keer, zelfs de meest bittere peter voelt een sprankeltje kerstsfeer opborrelen.

Ons poëzieproject wil precies dat bereiken: de inwoners van Wilrijk verwacht of onverwacht doen glimlachen, doen schrijven, doen lezen. De timing van Wintervonk leent zich perfect om een participatief poëzieproject uit te denken dat vertrekt vanuit ‘de nieuwjaarsbrief.’ Het basisidee is simpel: dichters bereiden invulnieuwjaarsbrieven voor die ze samen met de bezoekers van Wintervonk personaliseren. De dichter polst voor wie de brief is bestemd en samen gaan ze (kort) aan de slag. Het resultaat: een persoonlijk gedicht dat elke bezoeker meteen kan afgeven aan de favoriete nonkel, de stille buurvrouw, de vriendelijke postbode, welja, desnoods opsturen naar de kerstman zelf. Maar de nieuwjaarsbrief verdwijnt niet met de bezoekers, ook op De Bist zelf worden de brieven zichtbaar gemaakt.

Naast het schrijven van de persoonlijke nieuwjaarsbrieven tijdens Wintervonk zelf, omvat het project ook een voortraject, met als bedoeling ‘een Nieuwjaarsbrief voor Wilrijk’ te schrijven. We verspreiden via de reguliere Wilrijkse communicatiekanalen een oproep om nieuwjaarsbrieven te schrijven en in te sturen tijdens de maanden november/december. Deze brieven worden vervolgens verwerkt tot een collagegedicht voor Wilrijk, dat wordt voorgesteld/ onthuld op de slotdag van Wintervonk. Ook voor dit voortraject wordt gewerkt met een templatebrief, waarmee iedereen thuis aan de slag kan.

Meer info: Vonk & Zonen