header

BARTóK

BARTóK is een muziektheatervoorstelling met literaire performance, klassieke cello, hedendaagse muziek en live zandkunst. De projectie van de zandkunst en het spel tussen tekst en muziek zullen zowel in intieme, kleine zalen als in grote zalen tot hun recht komen. De dynamische voorstelling is een productie van ARType vzw in samenwerking met AULOS, Fiëbre en Walpurgis en met de ondersteuning van de Vlaamse overheid.

In 2015 is Béla Bartók zeventig jaar dood. En toch nog razend actueel.

Béla Bartók schopte tegen schenen. Iedereen erkende dat hij een genie buiten categorie was. Maar pers noch publiek spaarde de Hongaarse componist: concerten eindigden met gejoel, gesis en verwensingen.

Wat deed hun bloed zo koken, waar waren ze zo bang voor?

De fragiele componist trok zich het liefst van al terug in de natuur. Tussen de grote oorlogen in vocht hij tegen teleurstellingen en depressies. Troost en eenvoud zocht hij in de muziek.

Wij spiegelen zijn strijd aan de uitdagingen van deze tijd. Net als Blauwbaard en Judith, de personages uit Bartóks enige opera, kijken we binnen in de geheime kamers van de hedendaagse mens.

BARTóK is een verhaal over de veerkracht van een geteisterde man.
BARTóK is een reis van klassiek en modern naar een muzikale moedertaal.
BARTóK is bovenal een ode aan de diepmenselijke honger naar vernieuwing.

BARTóK is een muziektheatervoorstelling van en met Carmien Michels (literaire performance), Jolien Deley (cello), Max Greyson (literaire performance), Tim Coenen (drums, bas, gitaar en sound design) en Wide Vercnocke (live zandkunst).

De première van de muziektheatervoorstelling BARTóK is gepland op het Mestizo Arts Festival 2015 in de Arenbergschouwburg Antwerpen. Daarna zal de voorstelling toeren doorheen Vlaanderen met als eerste tussenstop CC De Kern op 18 december 2015.