Carmien Michels (Leuven, 1990) is een Belgische schrijver en performer. Ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. In januari 2016 won ze het Nederlands kampioenschap Poetry Slam. Op het wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs haalde ze in mei 2016 de derde plaats. Sinds november 2016 is ze Europees kampioen Poetry Slam. Hierdoor trad ze niet alleen op in Europese grootsteden en dubieuze dorpen, maar ook van Jeruzalem tot Montreal.

Carmien studeerde Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Aan het einde van haar bachelor won ze met haar radiodocumentaire Een stofje in de eeuwigheid de Nederlandse NTR Radioprijs 2011. Als masterproject schreef ze onder begeleiding van Bart Moeyaert en Jurgen Delnaet haar debuutroman We zijn water, die in 2013 bij de Bezige Bij verscheen en de shortlists van De Bronzen Uil 2014 en de Debuutprijs haalde. Haar tweede roman Vraag het aan de bliksem verscheen in september 2015 bij Uitgeverij Polis. In 2017 schrijft ze in buitenlandse oorden aan haar poëziedebuut.

Carmien exploreert taal en verhaal in alle mogelijke vormen, zowel verbaal als non-verbaal, als artiest, docent of onderzoeker. Na haar opleiding Woordkunst volgde ze de Specifieke Lerarenopleiding Drama aan het Conservatorium van Antwerpen. In 2014 startte ze er het tweejarig onderzoeksproject TS03, dat focuste op taalstimulering bij jonge  kinderen. Haar bevindingen integreerde ze onder meer in masterclasses die ze geeft aan de postgraduaatopleiding MUVO in Mechelen.

Carmien werkt samen met artiesten van alle slag. In 2012 creëerde ze met muzikant Tijl Piryns de theatermonoloog Dieptezucht. Eind 2014 richtte ze samen met dichter-performer Max Greyson ARType vzw op, een organisatie die het gesproken woord en de kruisbestuiving tussen verschillende disciplines stimuleert. In 2015 startten ze in samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren het project Slamlezingen. Ook maakten ze de vijfkoppige muziektheaterproductie BARTóK, waarmee ze in 2016 door Vlaanderen toerden. In 2017 werken ze volop aan hun volgende voorstelling.

Sinds 2014 maakt Carmien af en toe uitstapjes naar de museumsector. Zo schreef ze creatieve audioverhalen voor de vaste collectie van het Rubenshuis en voor de expositie Rubens privé. Sinds september 2016 is ze huisverteller van M Museum Leuven. Ze huldigt er nieuwe exposities in met pittige verhalen voor jong en oud en maakt er audiogidsen die soms een loopje nemen met de geschiedenis maar steevast de luisteraar gedetailleerder doen kijken naar de kunstwerken. Geregeld geeft ze  masterclasses aan gidsen van verschillende musea.

Alles wat Carmien doet, doet ze met passie en engagement. Verschillende van Carmiens teksten zijn sociaal geëngageerd. Ze maakt al enkele jaren deel uit van de kerngroep van Mama’s Open Mic, een spoken word platform in Antwerpen dat open podia organiseert en jongeren en volwassenen motiveert om zich creatief te uiten. Carmien ondersteunt en begeleidt allerhande projecten met diverse doelgroepen, zoals anderstalige nieuwkomers, kinderen in psychiatrische ziekenhuizen en mensen in armoede.